Start van een ondernemer in 1999 (1)


Ondernemersplan!

Een bedrijf starten begint met een plan en een naam. Mijn ondernemersplan was om te bemiddelen tussen opdrachtgever en uitvoerder. Geen mensen in dienst. De cashflow zou komen uit domeinnaam registratie en webhosting. De naam wist ik nog niet.

Webserver.In 1999 kocht en configureerde je zelf je webserver, eigenlijk was dat niets meer dan een pc, gewoon zo’n grote kast met een floppie en een dikke harde schijf van een paar MB! Een Pentium en als je geld had een Dual Pentium! Die kast ging op de achterbank naar de provider. De 1e naar Multikabel in Alkmaar, waar vroeger de gasfabriek zat. Daar stonden een paar rijen garages en in die garages de stellingkasten waarin je je internetserver zette. Tientallen kasten stonden daar in die garages, van verschillende klanten en in alle soorten en maten. In de herfst stond je tot je enkels in de bladeren. Ach het lag er wel eens uit allemaal, soms dagen. Boeiend! Al snel ging de server weer op de achterbank en werd in de nette netwerkkasten bij Triple IT gezet. Triple is nog steeds onze betrouwbare partij voor de webservers, al 20 jaar!

Bemiddelen. De opdrachtgever wilde een website, wij zochten een designer en die maakte een voorstel. Dat voorstel werd opgeknipt in Dreamweaver in een HTML frameset, meestal zonder CMS. Voor de grotere wensen maakte Triple IT het CMS. Het bemiddelen viel echter tegen. De klant wilde een gedeelte van het design lichtblauw, wij belde de designer op en die vroeg dan, welke kleur lichtblauw wil hij dan. Dan belde wij de klant weer op en die antwoordde; hallo, jullie zijn toch de designers, kom gewoon met een voorstel? Terug naar de designer en later weer de opdrachtgever enz. En het CMS was een basis; onderwerp, tekst en een foto en als je meer wilde werd het al ‘maatwerk’ en dat kost natuurlijk extra. De klant: ‘bijbetalen, het is toch logisch dat die optie standaard in dat CMS zit... en zit er geen editor in? Irritatie alom! Dat bemiddelen viel flink tegen, zo’n websitetje leveren ook! Misschien moest ik toch maar een webdesigner en developer in dienst nemen. Weg met dat ondernemersplan, daar klopt niets meer van!

De naam. Tussen twee dromen zat de naam Qball in mijn hoofd. Qball Internet Solutions, dat moest het worden. Letterlijk vertaald is de Qball de keubal, de 1e bal die je raakt met je keu bij biljarten/snooker. Die keubal moet als eerste rollen en de andere ballen in beweging zetten om zo het spel te spelen. Eerst checken of de domeinnaam qball.nl (en alle varianten) nog vrij is, direct registreren, en dan naar de Kamer van Koophandel (dit is nog steeds een beproefde methode).

Bij de naam hoort natuurlijk een ‘huisstijl’ dus freubelde we zelf een logo en visitekaartje in mooie bruintinten in elkaar en noemde ik mezelf director producer (geen idee hoe ik daarop kwam of wat dat was maar wat klonk dat al professioneel). 

Kantoor 1999: Een fax met een doos van die rollen, paar doosjes floppies, 100 postzegels van fl.0,85 en een 100 van fl.0,40, briefpapier en een paar dozen enveloppen, ZIPdrive (of bestond die nog niet), inbelmodem,  PC’s, monitoren, telefoons...ik was er klaar voor. Laat de klanten maar komen…


Volgende keer: We hebben klanten nodig, hoe dan?

Job van Halst, 30 juli 2019